Frank Energie of Budget Energie?

Een van de energiemaatschappijen die zich de afgelopen jaren dankzij de energiecrisis behoorlijk in de kijker heeft weten te spelen, is Frank Energie. Deze energiemaatschappij biedt maar één soort contract aan, het dynamische energiecontract. Dat terwijl Budget Energie drie verschillende contractvormen aanbiedt.

Frank Energie: voor de snelle beslisser

Frank belooft het meteen: heb je een energiecontract bij deze energieaanbieder en verbruik je vooral op goedkope momenten energie, dan ben je goedkoper uit. Daar helpt Frank Energie je ook bij, onder meer aan de hand van een gemakkelijke app. Bovendien kun je slim stroom handelen voor de thuisbatterij, waarmee je naar eigen zeggen goede rendementen kunt behalen. Zo zou je het apparaat binnen 4 tot 7 jaar kunnen terugverdienen. Bij Frank Energie betaal je voor energie een dynamisch tarief, gebaseerd op de beursprijs.


Dat betekent ook dat de energieprijzen van je energiecontract niet vast staan. De prijzen schommelen en wisselen meerdere keren per dag. Verbruik je veel energie op de momenten dat de prijzen laag zijn, dan kun je flink profiteren ten opzichte van een variabel contract of een vast contract. Verder biedt Frank Energie slimme diensten aan. Zo kunnen snelle beslissers tot 1000 euro per jaar besparen door slim te laden en te verwarmen.

Een van de tips die de leverancier geeft, is het opladen van de thuisbatterij op momenten dat de energieprijzen laag zijn. Zo kan er flink bespaard worden. Bovendien kun je ook zelf slim met stroom gaan handelen en zo de netcongestie in Nederland te verminderen. Daarvoor heb je wel een thuisbatterij nodig.

Budget Energie: voor meer zekerheid

Bij Frank Energie vind je een hoop technische snufjes, maar moet je ook flink letten op je eigen verbruik. Wil je meer zekerheid en maakt het je niet uit of je iets te veel betaalt voor je energierekening? Budget Energie heeft drie soorten contracten: het dynamische energiecontract (net als bij Frank), het variabele contract met tarieven die eens per maand wijzigen en het vaste contract met een looptijd van 1 of 3 jaar.

Bij het variabele energiecontract worden de tarieven eens per maand herzien. Daardoor loop je het risico te veel te betalen als de energieprijzen juist behoorlijk gedaald zijn en je er niet van kunt profiteren. Maar tegelijkertijd hoef je ook niet alle economische klappen op te vangen als de energieprijzen al een paar dagen hoger zijn. Het ligt er dus aan hoeveel zekerheid je nodig hebt. Een vast energiecontract met een looptijd van 1 of 3 jaar kent vaste tarieven. De kans is dan groot dat je onder de streep inderdaad te veel hebt betaald.

Net als Frank Energie biedt Budget Energie ook een dynamisch energiecontract aan. En welk contract je ook kiest, stroom en gas zijn altijd groen bij deze aanbieder.

Welke energieleverancier is beter, Frank Energie of Budget Energie?

Welke energieleverancier beter is, is afhankelijk van welke stappen je bereid bent om te nemen. Wil je graag een thuisbatterij en deze opladen op de momenten dat de tarieven laag zijn? Lijkt het je leuk om zelf slim in stroom te handelen of ben je op zoek naar een app

waarmee je veel inzicht hebt in je verbruik? Dan past Frank Energie beter bij je. Maar moet je niets van technische snufjes hebben en wil je gewoon een dynamisch energiecontract, variabele energie of een vast energiecontract? Dan ben je bij een aanbieder als Budget Energie beter af. Beide keuzes hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Het is dus aan jezelf of je liever dynamische, variabele of vaste prijzen hebt.